Tuesday, January 18, 2011

Prosa Tradisional: Hikayat Upu Daeng Menambun

Prosa Tradisional
( Hikayat Upu Daeng Menambun )

Sumber: Bahagian Pembangunan Kurikulum ( KPM )

Sinopsis:

Bab III

Kisah bermula dengan pelayaran Upu Daeng dengan lima bersaudara. Pelayaran Upu Daeng disertai juga Sultan Muhammad Zainuddin. Baginda berkenan menjodohkan anakanda puteri baginda dengan Upu Daeng dan lima saudara. Daeng Perani menolak kerana telah berkahwin. Daeng Perani mencadangkan Upu Daeng Menambun berkahwin dengan Puteri Kesumba anakanda Sultan Muhammad Zainuddin. Upu Daeng Menambun bersetuju.


Bab IV

Upu Daeng Menambun berkahwin dengan Puteri Kesumba. Sultan Muhammad Zainuddin bertitah kepada Upu Daeng dan lima bersaudara menyerang Panembahan Agung. Upu Daeng dan lima bersaudara sampai ke pengkalan negeri Matan. Berita kedatangan Upu Daeng sampai ke pengetahuan Panembahan Agung, Menantu Panembahan Agung Daeng Mataku dan Tuan Hj Hafiz berjumpa Upu Daeng berlima. Mereka bersalaman dan bertanya khabar. Selepas itu mereka menghunus keris untuk bertikam. Upu Daeng Menambun berkata kepada Daeng Mataku dan Tuan Hj Hafiz bahawa mereka semua orang Bugis. Daeng Mataku dan Tuan Hj Hafiz berasa serba salah kerana arahan Panembahan Agung agar menghalang Upu Daeng berlima daripada masuk ke dalam kota sama ada secara lembut ataupun kekerasan. Tuan Hj Hafiz mencadangkan agar tidak ada pertumpahan darah. Upu Daeng berlima telah masuk ke kota dan menawan Panembahan Agung. Panembahan Agung telah dibawa menghadap Sultan Muhamad Zainuddin oleh Upu berlima.


Bab V

Upu Daeng berlima telah belayar ke Riau berjumpa dengan Sultan Raja Sulaiman. Baginda meminta pertolongan Upu Daeng berlima pergi menyerang Siak kerana Yang Amtuan Raja Kecil telah menculik saudara perempuannya dan dijadikan isteri. Upu Daeng berlima bersetuju dengan syarat apabila menjadi Yang Amtuan Besar, baginda harus melantik antara mereka berlima menjadi Yamtuan Muda. Maka berperanglah orang Siak dengan orang Bugis. Yang Amtuan Raja Kecil terpaksa berundur ke hulu negeri Siak. Sultan Raja Sulaiman mengucapkan terima kasih kepada Upu Daeng berlima kerana berjaya mengalahkan Yang Amtuan Raja Kecil. Seperti yang dijanjikan, Yang Amtuan Raja Sulaiman memilih Upu Daeng Merewah dilantik menjadi Yang Amtuan Muda di Riau. Upu Daeng Chelak dijodohkan dengan adinda Yang Amtuan Raja Sulaiman bernama Tengku Puan.


Bab VI

Raja Kedah telah berbalah dengan saudaranya berkaitan takhta lalu meminta pertolongan daripada Upu Daeng lima bersaudara. Upu Daeng lima bersaudara sanggup menolong Yam Amtuan Raja Kedah untuk mendapatkan takhtanya dan berjanji akan memberikan setiap seorang lima belas bahara sebagai balasan. Upu Daeng telah meminta agar pedagang yang ada di negeri Kedah terutamanya dari Bugis, Mangkasar dan Madura di bawah perintahnya namun Raja Kedah berkata bahawa dia memerlukan masa untuk mengumpul orang tersebut untuk Upu Daeng. Upu Daeng berjaya mengumpulkan pedagang dari Timur untuk membantu Raja Kedah ditabalkan menjadi Yang Dipertuan Raja Kedah. Setelah tiga hari, rombongan Upu Daeng lima bersaudara bersetuju menabalkan Raja Kedah menjadi Yam Amtuan negeri Kedah. Namun begitu, ada saudara Raja Kedah yang tidak bersetuju dengan pelantikan baginda ingin menyerangnya dan peperangan berlarutan sehingga tiga hari tiga malam dan berterusan sehingga lapan hari yang akhirnya kemenangan berpihak kepada orang Bugis. Raja Kedah yang baru mengahwinkan Upu Daeng Perani dengan saudara perempuan dan membayar tiga bahara seperti yang dijanjikan kepada mereka.


Bab VII

Upu Daeng lima bersaudara telah dijemput oleh Raja Sambas dan ingin menjodohkan antara mereka dengan adik perempuannya yang bernama Urai Tengah seterusnya dilantik menjadi Pangeran Mangkubumi di Sambas. Upu Daeng Menambun menerina pelawaan tersebut lalu pergi ke Sambas bersama-sama Upu Daeng Kemasi. Kedatangan mereka berdua telah disambut oleh oleh Sultan Adil dan anakandanya dan disediakan satu rumah dalam sebuah kampung. setelah tiga hari, Sultan Adil menyuruh Pangeran dan kiai bertujuh untuk berjumpa Upu Daeng Menambun dan Upu Daeng Kemasi bagi menyampaikan hajat untuk mengahwinkan salah seorang daripada mereka dengan adiknya Raden Tengah. Upu Daeng Menambun mencadangkan agar Upu Daeng Kemasi dikahwinkan dengan Raden Tengah dan Sultan Adil bersetuju lalu mereka berkahwin. Upu Daeng Kemasi telah dilantik menjadi Pangeran Mangkubumi di dalam daerah negeri Sambas.


Bab VIII

Setelah sekian lama di negeri Sambas, Upu Daeng Menambun teringin untuk balik ke negeri Matan. Hal ini mengembirakan Sultan Muhammad Zainuddin lalu mengadakan sambutan yang hebat untuk menyambut ketibaannya. Setelah setahun, Sultan Muhammad Zainuddin mengumpulkan anak-anaknya serta saudaranya dan pangeran dan kiai untuk membincangkan hal berkaitan penggantinya. Pangeran dan Menteri Penggawa meminta tangguh untuk memilih orang yang layak menjadi pengganti Sultan Muhammad Zainuddin. Seluruh penduduk Matan tidak sepakat untuk memilih pengganti Sultan Muhammad Zainuddin akhirnya berkahwin dengan anak Raja Mempawah.


Bab IX

Khabar berita telah sampai ke Sultan Muhammad Zainuddin bahawa Duli Panembahan Sangkawak telah mangkat. Lalu anakanda Puteri Kesumba dilantik menjadi Ratu Agung Senuhun dan diraikan dengan besar-besaran di negeri Matan. Setelah acara keraian selama tujuh hari tujuh malam, rombongan diraja berangkat balik ke Kuala Mempawah bersama-sama hamba perempuan dan pengiring raja perempuan. Mereka kemudiannya sampai ke Sebukit lalu membuka negeri di situ. Setelah selesai segala urusan membuka negeri, mereka berangkat ke makam Marhum Panembahan Sangkawak.


Tema:
 • Kepahlawanan

Kepahlawan Upu Daeng lima bersaudara dalam menakluki dan menawan negeri-negeri Melayu dan akhirnya menjadi raja di negeri-negeri Melayu.


Persoalan:

 1. Persoalan keberanian dalam menegakkan keadilan.

 2. Persoalan menunaikan janji yang telah dibuat.

 3. Persoalan perebutan takhta kerajaan membawa kepada pertelingkahan.

Watak dan Perwatakan:

( i ) Upu Daeng Menambun

 • anak raja
 • mempunyai 4 saudara yang lain iaitu Daeng Parani, Daeng Kemasi, Daeng Merewah dan Daeng Chelak.
 • berkahwin dengan Puteri Kesumba dari Riau
 • dilantik menjadi raja di Mempawah

( ii ) Daeng Parani

 • saudara yang tertua antara lima bersaudara
 • beristerikan anak Nakhoda Alang dari Siantan
 • mempunyai dua orang anak iaitu Daeng Kemboja dan Daeng Khatijah

( iii ) Daeng Kemasi

 • beristerikan anak Raja Mempawah
 • dilantik menjadi raja di Sambas

( iv ) Daeng Chelak

 • dilantik menjadi raja di Riau
 • berkahwin dengan Tengku Puan, adinda Sultan Raja Sulaiman

( v ) Daeng Merewah

 • menjadi Yang Amtuan Muda di Riau
 • berkahwin dengan Ungku Encik Ayu, anakanda Ungku Datuk Temenggung

Latar:

Latar Masyarakat

1. Masyarakat feudal

 • Contoh: Masyarakat yang mengamalkan sistem pemerintahan beraja.

2. Masyarakat istana

 • Contoh: Masyarakat yang tinggal di istana seperti raja.

Latar Tempat

1. Riau

 • Contoh: Upu Daeng Menambun lima bersaudara membantu Sultan Raja Sulaiman menyerang Siak.

2. Siak

 • Contoh: Peperangan antara Upu Daeng berlima dengan orang Siak.

3. Negeri Matan

 • Contoh: Tempat Puteri Kesumba diraikan dengan besar-besaran setelah dilantik menjadi Ratu Agung Senuhun.

Latar Masa

1. Tujuh hari tujuh malam.

 • Contoh: Meraikan Puteri Kesumba yang dilantik menjadi Ratu Agung Senuhun.

2. Hari Jumaat.

 • Contoh: Rombongan Ratu Agung Senuhun mula belayar.

Gaya Bahasa:

1. Bahasa Istana.

 • Contoh: Sultan, ayahanda, patih, paduka, dayang-dayang.

2. Bahasa pinjaman bahasa Arab.

 • Contoh: warith, Allah Subhanahu Wa Ta'ala, tulisan jawi, Rahmatullah Ta'ala.

3. Kata ganda.

 • Contoh: berkasih-kasihan, dibagi-bagi, betul-betul.

Nilai:

1. Nilai keberanian.

 • Contoh: Upu Daeng berlima berani menentang musuh.

2. Nilai tolong-menolong.

 • Contoh: Upu Daeng berlima menolong Raja Sulaiman menentang orang Siak.

3. Nilai menepati janji.

 • Contoh: Raja Kedah memberikan wang sebanyak 3 gahara seperti yang dijanjikan kepada Upu Daeng berlima kerana membantunya mendapatkan takhta.

4. Nilai kerjasama.

 • Contoh: Upu Baeng lima bekerjasama dalam menyelesaikan sesuatu masalah.

Pengajaran:

 1. Kita hendaklah berani menghadapi musuh. Contoh: Upu Daeng berlima berani menentang musuh.
 2. Kita hendaklah bermusyawarah dalam membuat keputusan. Contoh: Ratu Sultan bermesyuarat dengan menantunya orang Bugis yang bernama Upu Daeng Menambun.
 3. Kita hendaklah membantu orang yang memerlukan. Contoh: Upu Daeng berlima menolong Raja Sulaiman menentang orang Siak.
 4. Kita hendaklah menepati janji. Contoh: Raja Kedah memberikan wang sebanyak tiga gahara seperti yang dijanjikan kepada Upu Daeng berlima kerana membantu mendapatkan takhta

1 comment:

AzizMostafa said...

@ Bahasa pinjaman bahasa Arab.
-
Bahasa Melayu adalah bahasa fonetik, seperti Arab.
Cara terbaik adalah ditulis (dan dibaca) dalam Jawi.
-

Post a Comment