Tuesday, August 24, 2010

Prosa Tradisional Ting 1 Maharaja Keinderaan

Bab 1

Bentara Angkasa Indera Dewa seorang raja yang gagah dan memiliki kerajaan yang besar. Setelah memohon kebenaran daripada Bentara Guru, baginda pun turun ke dunia bersama isterinya.

Bab 2

Maharaja Indera memerintah Anta Beranta, sebuah kerajaan yang besar. Pada satu hari Angkasa Indera Dewa menghadap Maharaja Indera dalam keadaan tubuh yang compang-camping. Melihat keadaan Angkasa Indera Dewa itu ( Si Miskin ), orang ramai mengetawakannya dan melontarkan tubuhnya dengan kayu dan batu, sehingga tubuh baginda berdarah. Raja mengusir Si Miskin dari istana.

Disebabkan Si Miskin dalam keadaan lapar, dia mencari makanan dalam timbunan sampah. Bersama isterinya, mereka makan daun taruk kayu, ketupat, dan tebu yang besi. Tiga bulan kemudian, isteri Si Miskin pun hamil. Sebenarnya ketupat dan tebu itu ialah anak kepada Bentara Karma Jaya, yang telah dipuja dan dijatuhkan dari kayangan menjadi ketupat ( lelaki ) dan tebu ( perempuan ).

Sebulan sebelum bersalin, isteri Si Miskin mengidam memakan buah mempelam yang ada dalam taman Maharaja Indera Dewa. Si Miskin memperoleh buah tersebut di pasar, tetapi tidak diterima oleh isterinya. Jalan yang terakhir, Si Miskin pergi menghadap Maharaja Indera Dewa. Baginda mengizinkan diambil buah tersebut. Isteri Si Miskin mengidam buah nangka yang terdapat dalam taman raja juga. Sekali lagi Si Miskin menghadap Maharaja Indera Dewa. Baginda memperkenankan hajat Si Miskin.

Bab 3

Isteri Si Miskin melahirkan seorang anak lelaki dan diberi nama Marakarma. Si Miskin mendirikan pondok untuk kediaman mereka sekeluarga. Ketika mengali untuk membina pondok. Si Miskin telah menemui tempayan besar yang mengandungi emas. Pada hari yang lain, ketika dia sedang memangku anaknya, dia mengatakan sekiranya anaknya itu anak dewa, jadikanlah sebuah negeri di dalam hutan ini. Dengan takdir Allah, wujudlah sebuah negeri dan Si Miskin memberikan nama negeri itu Puspa Sari. Manakala namanya ditukar kepada Maharaja Indera Angkasa dan isterinya diberi nama Tuan Puteri Ratna Dewi. Beberapa tahun kemudian, Tuan Puteri Ratna Dewi melahirkan seorang puteri dan diberi nama Tuan Puteri Nila Kesuma.

NILAI

  • Kasih sayang

Contohnya: Si Miskin berusaha menunaikan hajat isterinya yang mengidam dengan menemui Maharaja Indera Dewa untuk memperoleh mempelam dan buah nangka.

  • Tanggungjawab

Contohnya: Si Miskin bertanggungjawab terhadap keluarganya dengan membina pondok untuk mereka sekeluarga tinggal.

  • hemah tinggi

Contohnya: Si Miskin tunduk dan menyembah tanda hormat apabila menemui Maharaja Indera Dewa

PENGAJARAN

  • Kita perlu mendengar nasihat orang yang lebih tua

Contohnya: ditunjukkan oleh Bentara Angkasa Indera Dewa yang tidak mendengar nasihat Bentara Guru bahawa hidup di dunia ini akan mengalami kesusahan jangan lah diikuti.

  • Kita hendaklah mengasihi isteri kita

Contohnya: Si Miskin berusaha menunaikan hajat isterinya yang mengidam dengan berusaha mendapatkan buah mempelam dan nangka.

  • Pemerintah perlu bersikap adil kepada rakyat

Contohnya: Maharaja Indera Angkasa memerintah Puspa Sari dengan adil menyebabkan rakyat menyayanginya dan negerinya makmur.

No comments:

Post a Comment